Intarzija je umetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčića drveta i drugih stvari u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišćeni materijal je furnir u debljini 0,6–0,8 mm. Furnir se dobija obradom trupaca raznih drveta.
Reč intarzija je arapskog porekla, u prevodjenju znači umetanje. Već Egipćani, Grci, Rimljani i Vizantijci su koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta.

Intarzija je naročito negovana u Italiji u XV i XVI veku u Sieni, Orvientu, Toscani i Lombardiji prvenstveno sa ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova i dr. Naj-poznatiji majstori intarzije su bili Giovanni da Verona, Baccio d’Agnolo i Fra Damiano. U Nemačkoj izrada intarzije se razvijala pod uticajem Italijanskih umetnika. Od XVI veka upotrebljavao se za umetanje još i sedef, slonova kost i metal za ukrašavanje nameštaja, poslužavnika i dr. U Francuskoj umetnost izrade intarzije se razvijala nezavisno od okruženja. Luksuzni nameštaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase radjene u stilu intarzije. Najpoznatiji francuski umetnik je bio André Charles Boulle rodjen 1642 godine. U Nizozemskoj umetnost intarzije je cvetala u XVI i XVII veku.

Intarzija kao tehnika izražavanja se takodje neguje i kao intarziono slikarstvo.

U prošlom veku istorijat intarzije za ukrašavanje nameštaja se praktično prekida pojavom masovne proizvodnje nameštaja. Možda je to razlog što sa oduševljenjem odaje-mo priznanje starim majstorima zanata – umetnicima izrade intarzije.

Dekorativne lajsne od furnira, intarzija


Sada, se izradjuju jednostavniji motivi intarzije. Mi smo u mogućnosti, zahvaljuljući novim tehnologijama, da Vam približimo i ponudimo veliki izbor poluproizvoda za jedinstveno obogaćivanje vašeg nameštaja sa ukrasima intarzije u vidu uradjenih traka i raznih gotovih motiva po pristupačnim cenama.

Samo fantazija ograničava kreativnost u izradi intarzije. Lepota i dugovečnost pu-nog drveta ispunjava vaš dom sa harmonijom i toplinom ili pak sa dinamikom.

Drvena intarzija od furnira


Samo fantazija ograničava kreativnost u izradi intarzije. Lepota i dugovečnost punog drveta ispunjava vaš dom sa harmonijom i toplinom ili pak sa dinamikom.

I kao sam svoj majstor, pogledajte ponudu traka izradjenih od prirodnih materijala u vidu intarzije. U kućnoj radionici je nemoguće izraditi ovakve trake – umetke, ali ako gotovi umeci vam stoje na raspolaganju… svojeručno izradjene predmete možete ukrašavati sa elementima intarzije. Predmeti mogu biti na primer: stočići, okviri slika, kasete, poklopci ukrasnih kutija… Obnova i ukrašavanje postojećih ravnih vrata nameš-taja je moguća i smelijom kombinacijom umetaka raznih širina i dezena.

Tanki umeci intarzije su lomljivi. Lomu možemo se suprostaviti sa kvašenjem umetaka. Sečenje na meru traka samo sa oštrom oštricom skalpela pored metalnog lenjira. Za lepljenje možemo koristiti disperzivna lepila. Presovanje i ubrzavanje vremena lepljenja možemo regulisati sa peglom, podešenu na blagu temperaturu.

Za vreme rada sa trakama intarzije, posebnu pažnju obratiti prilikom menjanja pravaca umetanja, naime motiv, koji se formira trebalo bi biti celovit.

Sastavljanje delova intarzije nije lak, ali je rešiv. Gotov rad nije samo lep već, krajnji rezultat ispunjava vas sa zadovoljstvom.

intarzia umetci , lajsne od furnira


Katalog intarzija i lajsni od furnira klikom OVDE možete preuzeti.
Svi naši proizvodi se mogu naručiti preko telefona ili direktno kupiti u našoj maloprodajnom objektu u Temerinu. Na zahtev šaljemo besplatne uzorke , vi samo plaćate poštarinu.

U slučaju da zaključite da su informacije na ovom sajtu korisne i interesantne preporučite nas i drugima. Bicemo zahvalni!

Ako želite da preuzmete materijal sa ove web stranice, slobodno možete to učiniti samo dodajta link prema našoj web stranici.Art Studio Projekt
21235 Temerin Pašićeva 43
Prefabricated, Ready to Use Marquetry from wood veneer, decoration of musical instruments, boxes.
Prefabricated, Ready to Use Marquetry from wood veneer, decoration of musical instruments, boxes.
Intarzia, faberakások, furnir, furnérozás, intarsia.
Oplemenjivanje namještaja sa intarzija furnir lajsnama (trakama).
Prefabrikované intarzie, prodej dýhy, dřevěné obklady, ceník intarzií, dekorace nábytku
intarsja, intarsja fornir, naklejki na meble.
Einlegearbeiten aus Holz, Heimwerkern mit Intarsienstreifen
Intarsien, Holzeinlegearbeiten, Intarsienadern
Intarsien, Holzeinlegearbeiten, Intarsienadern
intarsio legno, legno per intarsi, intarsi, mobili decorati, intarsi in legno, piallacci
Comercializam diverse modele si marimi de fasii de intarsii, pentru decorarea suprafetelor de lemn.
Dopredu vyrobené intarzie, ozdoba hudobných nástrojov, ozdobiť nábytok, taliansky štýl
koristelu puumosaiikki puuviilun koristelu marqueterie
Prefabricated, Ready to Use Marquetry from wood veneer, decoration of musical instruments, boxes.
готова за използване интарзия дървена мозайка Сглобяема интрсия макети
marquetry præfabrikeret intarsia marqueterie intarsia
prefabrikkerte intarsia marquetry intarsia inlegg fra trefiner
puiduspoon
ξύλο καπλαμά έτοιμοι για χρήση μαρκετερί μαρκετερί Προκατασκευασμένα μαρκετερί
inleg van hout fineer inlegwerk marquetry marquette
gatavs izmantot intarsija saliekamās intarsija intarsija koka mozaīkas
intarzije pripravljen za uporabo intarzije vložek iz furnirja
paruoštas naudoti intarsji surenkami intarsji medienos fanera intarsję
préfabricados intarsia intarsia embutimento de folheado de madeira
incrustaciones marquetería intarsia chapas de madera
redo att använda intarsi inlägg från träfaner prefabricerad intarsia marquetry
fabricant de meuble, fourniture marqueterie, habillage porte interieur, marqueterie alsacienne, marqueterie moderne, marqueterie technique, meuble ancien, meuble en marqueterie, meuble marqueté, table marqueterie, bois de marqueterie, bois de placage marqueterie, bois de placage pour marqueterie